Szenes Design StúdióA Szenes Design Stúdió Bt. 1995-ben alakult. Az alapító Szenes István, Ybl-díjas belsőépítész-iparművész tervezői tapasztalatát felhasználva folytatja önállóan tevékenységét, amelyet a KÖZTI-ben eltöltött több, mint 20 év alatt vezető tervezőként, stúdióvezetőként szerzett meg. A kezdeti, családi vállalkozásnak indult alkotóközösség (felesége: Rónai Eszter belsőépítész) az önálló belsőépítész iroda megalapításával változatlanul végzi a középületek tervezését, amelyek között művelődési, oktatási, egészségügyi és vendéglátó létesítmények, bankok, irodaházak találhatók. Tevékenységébe tartozik exkluzív magánépületek, családi házak, lakások, üzletek tervezése és bonyolítása. A feladatokat egyrészt generáltervezőként, másrészt meghívott társtervezőként végzi el. Folyamatos munkakapcsolat alakult ki számos építészeti stúdióval, pl.: Mérték Építészeti Stúdió, IPARTERV, Mányi István Építész Stúdió, A.S.C. Épülettervező és Tanácsadó Kft., Szendrő Stúdió Építész Tervező és Szolgáltató Kft., a nyíregyházi A Studio '90 Kft., Artonic-Design Építészeti Kft., Zala-Art Építész Iroda, Pál Stúdió stb., melyekkel rangos feladatokon dolgozik együtt.

A Szenes Design Stúdió az elmúlt időszakban az említett építészirodákkal közösen számos kiemelt középület létrehozásában működött közre (Novotel Budapest Centrum Palace, Uránia Nemzeti Filmszínház, Móricz Zsigmond Színház, Holocaust Emlékhely és Múzeum, Budapesti Műszaki Főiskola, Novotel Budapest Danube, Természettudományi Múzeum, Szépművészeti Múzeum stb.), és jelenleg is számos kiemelt feladaton dolgozik (Hilton Visegrád, Intercontinental stb.). A Szenes Design Stúdió speciális gyakorlatot szerzett a színház-jellegű épületek, banképületek, valamint a kiemelt vendéglátóhelyek, hotelek és egészségügyi létesítmények tervezése tekintetében.

A Szenes Design Stúdió tehetséges fiatal tervezőkből álló kollektívával (6 fő), a mai modern számítógépes technikával felszerelve dolgozik, minden komplex, építészeti, belsőépítészeti feladat elvégzésére képes. Hivatott céljuk, hogy a pályakezdők és a továbbtanulni vágyók a stúdió keretein belül sajátítsák el a szakma fortélyait, az „élet iskoláját" és az egyéni kibontakozás lehetőségeit.

A Szenes Design Stúdió alapvető filozófiája címszavakban: nyitottság, rugalmasság, érzékenység, tehetség, gyorsaság, precizitás, megbízhatóság. Alapvető szempont: a tervezés teljes folyamatában való részvétel. Ez vonatkozik a konkrét feladat meghatározásától, a tervezés minden fázisán át, a kivitelezés teljes időszakára, az elkészült épület átadásáig.


Ars poetica


A harmonikus, bensőséget-otthonosságot sugárzó tereket kedvelem. Alkotásaimban kiegyensúlyozottságra törekszem, olyasmire, amelyben az emberek pozitív jeleket kapnak, felfedezik és érzik a környezet fontosságát és erejét. Egyszerűen jól érzik magukat a terekben. Díszlettervezőnek, grafikusnak készültem, de hivatásomat találtam meg az építészetben - belsőépítészetben.

Bár természetemnél fogva vonzanak a lágy, organikus, „vérbő" vonalak és formák, az elmúlt évtizedek során kapott feladatok racionálissá, visszafogottabbá tettek. Fegyelmezettebb, tudatosabb lettem és ez az alkotásaimra is kisugárzik.

Fontos, hogy az ember tudja magát kívülről szemlélni, kritizálni és megrendszabályozni. Megtanultam, hogy úgy kell figyelembe venni a megbízók igényét, hogy az elképzelések megvalósítása mellett kifejeződjön a szakmai tudás és tervezői egyéniség.

Azok közé a tervezők közé tartozom, akik az alapoktól kezdve, az építésszel együtt találom ki az épületet, ezért számomra nem elválasztható az exteriőr az enteriőrtől. Az épület kívül-belül egy gondolatot kell, hogy sugározzon.

Harminc év szakmai múlt után elmondhatom, hogy számomra a belsőépítészet nemcsak hivatás, de hobbi is, betölti az életemet.

 

Szenes István

 

sk.